Till högstbjudande


De här nytagna porträtten kommer att auktioneras ut till högstbjudande den 8 mars 2017. Men inte själva porträtten, de visas bara upp som prov på min stil. Det anbudsvinnaren ropar in är ett porträtt av sig själv, taget av mig. Auktionen hålls under en välgörenhetsmiddag till förmån för Stockholms Stadsmission och leds av Peder Lamm. Pengarna går direkt till Stadsmissionens arbete för stadens hemlösa. Plats: Stockholm Waterfront Congress Centre. 

Efter middagen bjuds det på högklassig tennisunderhållning - Mark Philippoussis/Jonas Björkman vs Robin Söderling/Thomas Enqvist.
Mer info om kvällen här: Länk, pdf

 


Eva Swartz


Klas Östergren (detalj)

 

 

Bilden av Per Wästberg


Per Wästberg i ett tankfullt ögonblick. Men det är inte efter uppståndelsen nyligen runt Bob Dylan, då han först tog rockpoeten i örat, sedan själv fick en avbasning av Akademins ständiga sekreterare. Jag porträtterade honom i hemmet för två år sedan. 80-åringens melankoliska uttryck är vackert, tycker jag.

Skyltfönstret


Den unge mannen i skyltfönstret såg jag på väg upp ur tunnelbanan. Fotografiet blir en metafor över vår tids samhälle – skyltfönstret är det bestående – men befinner vi oss utanför eller inuti? Kanske bådadera. Bilden tagen med mobilen. 

Bilden av Englund


Peter Englund från Svenska Akademien kom till min studio för att bli porträtterad. Jag placerade honom mot en enkel svart fond, grensle över en köksstol. Peter var nog lite trött den dagen. Han stödde huvudet mot handen och log sitt vänliga, tankfulla leende, en oförställd människa egentligen svår att föreställa sig under Akademins  kristallkronor. Eller i samspråk med världens litterära stjärnor.

Den före detta ständige sekreteraren. Jeans och svart skjorta, svart kavaj. En studioblixt till vänster snedd uppifrån och nedåt. Det kallas ibland Rembrandt-ljus även om ingen fotograf idag kan efterhärma mästarens ljusdunkel. Det ligger ju redan i tekniken: bilden ur kameran har en fullkomligt slät yta men hos målaren borstar penseln upp ett fårat landskap som kontrasterar ljus mot  mörker.

Jag vet inte om jag "fångat" något av människan Peter Englund. I bilden av honom får betraktaren läsa in vad hon vill. Här tycks den porträtterade finna ett lugn i studion och kanske uppstår det ett ögonblicks kontakt. Med fotografen, med publiken.

På bussen


De här damerna satt framför mig på bussen. Jag kunde fotografera dem lite i smyg med min Fujifil XT10. Den har uppfällbar display bak, det gör att man kan se ut som om man bara meckade med kameran lite när man i själva verket tar en bild. En aning blaserade uttryck? "Been, there, done that"...

Garaget


I garaget - två olika ljuskällor skapar en mystisk stämning

Marknaden


De här pojkarna såg jag på en loppis vid Hornstull. Och tyckte om deras uttryck - både roliga och lite lillgamla. Påminner kanske om Christer Strömholm men i så fall helt oavsiktligt...

Kungen och folket


Slottskajen, Stockholm

Hm, här har jag kanske tagit i för mycket med redigeringen? Men triangeln fungerar bra i kompositionen, och särskilt i en trappstegspyramid. Med kungen i topp och folket hukandes i basen. Som det var på Gustafs tid kanske... 

Facebook Twitter Blog LinkedIn share Follow